خوابی ارام و راحت درطول شب، برای رسیدن به سلامتی مطلوب حیاتی است، به گفته موسسه ملی قلب، ریه و خون، بسته نشدن کافی چشم میتواند بر خلق و خوی و تمرکز فرد در روز بعد تأثیر بگذارد و با خطر بیشتر بیماری های مزمن مرتبط است.
عوامل زیادی از جمله برنامهریزی روزانه فرد تا محیط اطراف بر خواب تأثیر گذارند، اما گاهی اوقات سر و صدا باعث خواب پراکنده میشود و برخی افراد نویز سفید را به عنوان یک راه حل بالقوه معرفی میکنند.
در تئوری، این صدای زمزمه کم میتواند به پوشاندن صداهای ناخواسته ای که خواب را مختل می کند، کمک کند. ولی آیا واقعا نویز سفید می تواند به شما کمک کند تا بهتر بخوابید؟
درادامه نتایج تحققیات و نظر کارشناسان و متخصصان این حوزه را در این مقاله برای شما بازگو میکنیم.
تعریف نویز سفید
ناتالی بارنت (Natalie Barnett) معاون تحقیقات بالینی در یک شرکت فناوری خواب در ایالات متحده، نویز سفید را اینگونه توصیف میکند:
نویز سفید ترکیبی از فرکانسهای مختلف صدا و صداهایی مانند تلویزیون یا رادیو استاتیک است. نویز سفید در واقع صداهایی با فرکانسهای مختلف را به شکل مساوی ترکیب میکند، به طوری که گوش ها آن را ثابت یا یکنواخت درک می کنند.
نویز سفید را شبیه به نور سفید در نظر بگیرید که حتی اگر حاوی ترکیبی از رنگ های مختلف باشد، باز هم سفید به نظر میرسد.

آیا نویز سفید می تواند به بهبود خواب افراد کمک کند؟
برخی از مطالعات نشان داده است که نویز سفید میتواند برخی از عناصر خواب را بهبود ببخشد، اما به طور کلی در این مطالعات تاثیرات مثبت نویز سفید بر بهبود خواب خیلی کم و ناچیز بوده اند!
به عنوان مثال، یک مطالعه در سال 2021 در ژورنال (Sleep Medicine) برروی 10 نفر که در محله ای پر سر و صدا در شهر نیویورک زندگی میکردند، نشان داد که نویز سفید به پوشاندن سر و صدای محیط کمک میکند.
شرکت کنندگان بهبودهایی را در کیفیت خواب و مدت زمان خوابیدن گزارش کردند. جین یونگ کیم ( Jinyoung Kim) دانشیار دانشگاه نوادا، لاس وگاس، نظر خود را در این مورد این چنین بیان میکند:
هنوز تا حد زیادی مشخص نیست که آیا نویز سفید واقعاً زمان به خواب رفتن فرد را کاهش میدهد یا کیفیت خواب را در طول شب بهبود میبخشد. در برخی از مطالعات، کیفیت و مدت خواب را توسط افراد و با استفاده از پرسشنامهها بررسی کرده اند که اثرات مثبت نویز سفید در کاهش دورههای بیداری مکرر یا افزایش زمان خواب گزارش شده است.
اما مطالعات دیگری با اندازه گیری های پلی سومنوگرام (polysomnogram) هیچ اثری از کیفیت و بهبود خواب را نشان نمیدهد. بنابراین نیاز به تحقیقات بیشتری است تا علمی ثابت شود که نویز سفید میتواند در روند کیفیت خواب تاثیرگذار باشد.

چندین فرضیه اثبات نشده وجود دارد، و یک توضیح احتمالی این است که نویز سفید میتواند حساسیت فرد به صداها را تغییر دهد. نویزسفید ممکن است سطح آستانه شنوایی را افزایش دهد به طوری که محرک های شنیداری قوی، کمتر قادر به تحریک قشر مغز و اختلال در خواب هستند. نظریه دیگری در این باره میگوید که نویز سفید امواج مغز را منعکس میکند.
جین یونگ کیم، نظر خود را در این مورد این چنین بیان میکند:
امواج صوتی با فرکانسهای خاص ممکن است خاصیت خوابآوری داشته باشند. به عنوان مثال، امواج دلتا (4-5-0 هرتز) شبیه امواج مغزی هستند که در مرحله خواب عمیق ایجاد میشوند. ناتالی بارنت، نظر خود رادر این مورد این چنین بیان میکند:
نویز سفید میتواند به یک ارتباط خواب تبدیل شود، به این معنی که وقتی کسی صدای نویز سفید را میشنود، نشان دهنده زمان خواب است. بر اساس بررسی سال 2018 در مجله (JAMA Otolaryngology, Head & Neck Surgery) در حالی که نویز سفید برای اکثر افراد بی خطر است، می تواند برای افراد مبتلا به وزوز گوش (صدای زنگ در گوش) مشکل ساز باشد.
سر و صدا همچنین تنها یکی از عواملی است که بر خواب تأثیر میگذارد ولی جنبههای دیگر محیط شما و برنامههای شبانه شما نیزبر بهبود کیفیت خواب شما تأثیرگذار هستند.